KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
 DOMOV
Koledar
Novice
13. 10. 2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2021

ROMANO ČHON / ROMSKI MESEC

 
3. 04. 2012
V mesecu aprilu 2012 se začne IV. Festival romske kulture ROMANO ČHON / ROMSKI MESEC.

 

 


Festival se bo odvijal v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Lendavi, Novem mestu, Ptuju ter v Mladinskih in kulturnih centrih mrežno povezanih v projekt Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga. V tujini se bo festival letos prvič izvajal v Srbiji, v Vranjski Banji in Subotici. Festival je uvrščen med programske dogodke MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture. Častni pokrovitelj festivala leta 2012 je predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk.
V letu 2012 se bo festivalsko dogajanje raztegnilo vse do meseca junija.
Festival organizirajo oz. izvajajo Slovenski etnografski muzej, Romski akademski klub in Združenje ustvarjalnih ljudi na področju kulture, ki je tudi koordinator partnerskega in medmestnega sodelovanja.

Ogledati si bo mogoče prireditve namenjene vsem starostnim skupinam. Od likovnih in fotografskih razstav, etnografske razstave predmetov, ki so jih skozi zgodovino uporabljali Romi na območju Balkana, premiero predstave romske gledališke skupine, predstavitev kulinaričnih značilnosti, filme, glasbo, prisluhniti recitalu romskih pesnikov in se prepustiti čarom tradicionalnih romskih plesnih korakov. Za najmlajše bo poskrbljeno na ustvarjalnih delavnicah. Lahko bodo slikali, narisali svoj strip, plesali, igrali na tolkala, izdelali figurice v romskih nošah ali se posvetili lutkam.

Del dogodkov, ki se bodo odvijali v okviru Festivala romske kulture Romano Čhon / Romski mesec so dejavnosti projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti.
 

PROGRAM
 

Novice v letu 2012