KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
DOMOV
Koledar
Novice
13.10.2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3.9.2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3.9.2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2021

Ustvarjalna delavnica: risanje mandal

 
4.1.2013 ob 0:00, Vanča vas-Borejci
V Romskem izobraževalnem inkubatorju Prekmurje - Vanča vas - Borejci bo organizirana ustvarjalna delavnica: risanje mandal.

Barvanje mandal ustvari v razredu umirjeno, sproščeno in ozaveščeno vzdušje. Risanje ritmičnih krogov na igriv in fantazijski način spodbuja otrokove sposobnosti motoričnega razvoja, prav tako zahteva koncentracijo, pozornost, vnaša v njegovo življenje red in strukturo. Motorika rok in številnih ponavljanj krožnih likov, ustvari delovni ritem, ki sprosti in osvobodi veliko pozitivnega v notranjosti otroka. V njem prebujajo najlepša čustva, kot so resnica, ljubezen, sočutje, lepota in dobrota, vrednote, ki so priznane v vseh kulturah na svetu.
Risanje mandal na podlagi svete geometrije je starodavna znanost. Je posvečen jezik, ki vodi do razumevanja na kakšen način je ustvarjeno vesolje in življenje ter je ključ, ki odklepa vse umetnosti, znanosti in arhitekture sveta. Sveta geometrija uravnava človeško energijsko polje, ker vsebuje popoln informacijski sistem, ki je namenjen zdravljenju in rasti v mnogih dimenzijah, zato odpira višje nivoje zavesti ter odklepa starodavne modrosti in moči.  (VIR: http://www.mandala.si/risanje_odrasli.html; http://www.mandala.si/risanje_otroci.html).

Izvajalka: Megi Kovač