KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
DOMOV
Koledar
Novice
13.10.2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3.9.2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3.9.2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2021

Priprave na praznik svetovni dan Romov

 
3.4.2012 ob 0:00, Grosuplje
V Romskem izobraževalnem inkubatorju v Grosuplju se bomo v torek, 3. aprila pripravljali na praznovanje svetovnega dneva Romov.  izvedli bomo delavnico z naslovom Romano dive (Romski dan). Naučili se bomo himno »Dželem dželem« in se pogovarjali o romski zastavi. Dotaknili se bomo romske zgodovine – od kje Romi izvirajo, kako so se selili po Evropi in kje živijo danes ter se pogovarjali o romskem jeziku. Z različnimi tehnikami bomo izdelovali romske zastave, ki jih bomo obesili po inkubatorju.
S šoloobveznimi otroki bomo izdelali romsko zastavo iz svetlo modrega in travnato zelenega papirja, nanjo narisali rdeče kolo in jo nalepili na slamico. Vsak bo izdelal tudi zastavo na list velikosti A5, jo pobarval s temperami.  Z najmlajšimi bomo barvali pobarvanko z romsko zastavo in jih na koncu nanizali na vrvico in obesili v inkubatorju.
Vsi skupaj se bomo naučili zapeti otroško romsko pesmico »Čip, čip jaro«.

 
Rekviziti: Slamice, travnato zelen in svetlo moder papir, malo močnejša vrvica.