KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
DOMOV
Koledar
Novice
13.10.2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3.9.2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3.9.2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2021

Literarni večer z Mladenko Šarkezi

 
15.4.2011 ob 18:00, MS
MIKK Murska Sobota

Literarni večer: Predstavitev literarnega ustvarjanja Mladenke Šarkezi; ˝Po sledeh jutra˝ (poezija) in ˝V belem cvetju˝ (drama) v okviru III Festivala romske kulture Romano Čhon.
 
Mladenka Šarkezi je rojena 4. 5.1978 v Murski Soboti. Njene korenine so na Goričkem, v Doliču. Žal pa ji ni bilo dano preživljati otroštva s svojimi starši. Odraščala je namreč v rejniški družini v Žepovcih. Njena življenjska pot jo je vodila po poteh, kjer je našla svoje lastne bilke za preživetje. Tako je leta 2008 diplomirala na Teološki fakulteti v Mariboru in si pridobila naziv diplomirane teologinje pastoralno socialne smeri. Prav tako pa je dala svojemu življenju smisel, ko je izdala dve pesniški zbirki z zgovornim naslovom »Pesem je rojena solza« in »Po sledeh jutra«.Na literarnem večeru je Mladenka Šarkezi premierno predstavila dramo z naslovom V belem cvetju.
Otroci so se v Romskem izobraževalnem inkubatorju Prekmurje v romskem naselju Vanča vas – Borejci teden dni pripravljali na uprizoritev drame. Zgodba temelji na resničnih dogodkih iz življenja Mladenke Šarkezi ter govori o mladi narkomanki, ki je na žalost izgubila boj z drogami.
Za literarni večer so dekleta iz romskega naselja pripravile tudi dve plesni točki, ter pokazale kako dobro se lahko romski ples integrira v sodobno glasbo.