KAZALO DOMOV
 
Slo | Eng
 
 DOMOV
Koledar
Novice
13. 10. 2015
Projekt Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti (2010–2013), ki ga je vodil Inštitut za narodnostna vprašanja je umeščen v on-line bazo dobrih praks in politik za izboljšanje položaja romske skupnosti Sveta Evrope.
>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Hudeje je ponovno odprl vrata! Potem, ko je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, je gradbeni inšpektor umaknil odločbo o odstranitvi objekta, v katerem se je izvajal program predšolske vzgoje v romskem naselju Hudeje. V šolskem letu 2013/14 je v vrtec vpisanih 21 otrok. O uspehu programa predšolske vzgoje v naselju, pred začasnim zaprtjem vrtca priča podatek, da se vsi otroci (6 učencev), ki so redno obiskovali program vrtca, uspešno šolajo na osnovni šoli v Trebnjem.

>>
3. 09. 2013

Vrtec v romskem naselju Kerinov grm nadaljuje z delom tudi v šolskem letu 2013/14. Zagotovljena so sredstva za izvajanje programa do konca letošnjega leta.

>>
Novice v letu 2021

Raziskovalna delavnica

 
27. 07. 2011 ob 11:00, Hudeje

Od 25. julija do 29 julija 2011 je v romskem naselju Hudeje potekala raziskovalna delavnica »Kako so nekoč živeli Romi?«, ki je bila namenjena zbiranju gradiva o načinu življenja Romov v preteklosti ter o bivalni kulturi in običajih znotraj romske skupnosti. Delavnico sta vodili Vera Klopčič iz Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani in Vida Hočevar iz romskega naselja Hudeje.

Sreda, 27. julij 2011
Pogovor o romskih običajih – npr. o ciganski poroki, tako kot jo opisujejo v literaturi in običajno pomeni, da najstarejši Rom v naselju simbolno poveže mladoporočenca, npr. z rdečim trakom ali pa ju polije z rdečim vinom. Udeleženci delavnice so povedali, da je pri njih drugačen običaj – poroka se  zgodi, ko se dekle in fant dogovorita in odideta v gozd. Tam ostaneta en dan ali nekaj dni in ni potrebno, da pred tem obvestita druge.
Otroci so skupaj z romskim svetnikom pripravili – šivali in merili – šotorsko platno za šotor.
Ob koncu delavnice: izdelava risb o načinih preživljanja Romov v preteklosti. Največ so risali nabiranje zelišč in gob v gozdu.