SITEMAP HOME
 
Slo | Eng
 
HOME
Calendar

Photo gallery 2011

 

Sportive relay games in the Roma educational incubator in Prekmurje – Vanča vas-Borejci

For the students who regularly visit school assistance during the school year, dynamic relay games were organized in the holidays (20 June 2011), in order to make their holidays more variegated.

 
 

Opening of the Roma Educational incubator in Bela krajina

On Saturday 18 June 2011 the Roma Educational incubator in Bela krajina was solemnly opened. This Roma Educational incubator is the first multifunctional place in the Roma settlement in Bela krajina.

 
The event was attended by numerous distinguished guests: the mayor of the Community of Metlika, Mrs Renata Brunskole, the mayor of the Community of Črnomelj, Mrs. Mojca Čemas Stjepanovič, the representative of the Office of the European Commission in Slovenia, Mrs. Matea Jakin, the headmaster of the Primary school Metlika, Mr. Jože Mozetič, the president of the Forum of Roma deputies, Mr. Darko Rudaš, as well as numerous other Roma deputies.

 

Opening of the Roma Educational incubator in Prekmurju 

On Saturday 4 June 2011 two events took place in the village of Vanča vas. Both are part of the ESS project “Raising the social and cultural capital in environments, where representatives of the Roma community live.”
One event was the 1st International football tournament for the selection U10 and U12.


  

The second event was the opening of the Roma Educational Incubator in Prekmurje.


 
The opening of the Roma Educational Centre in Prekmurje (Vanča vas) was attended by the following distinguished guests: prof. dr. Igor Lukšič, Minister of education and sports, Stane Baluh, M.A., Director of the Office for National Minorities, Mr. Franc Horvat, mayor of the Community of Tišina, Mr. Slavko Cener, Roma deputy in the Community of Tišina, Ms Tina Friedrich, president of the Roma academic club and associate professor dr. Miran Komac, head of the the project “Raising the social and cultural capital in environments, where representatives of the Roma community live.


 

Ustvarjalni delavnici v RII v Prekmurju 

V petek, 22. aprila 2011 sta v Romskem izobraževalnem inkubatorju v Prekmurju, v romskem naselju Vanča vas – Borejci, potekli dve delavnici. Prva delavnica je bila posvečena svetovnemu dnevu Zemlje in na njej so otroci ustvarjali motive povezane s planetom Zemlja, z rastlinami in z živalmi.
Na drugi, velikonočni delavnici pa so otroci z vodenimi barvicami barvali in krasili jajca iz stiropora.
Zaradi toplega pomladnega vremena sta delavnici potekali kar na prostem, pred samim izobraževalnim inkubatorjem.

  

Otvoritev vrtca Kerinov grm 

V Kerinovem grmu, občina Krško je bil v soboto 9. aprila 2011 svečano predan v uporabo vrtec. Postavitev vrtca Kerinov grm je primer uspešnega sodelovanja med lokalno samoupravo, ki je financirala objekt in projektom Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti, ki financira opremo in kadre v vrtcu.

 

RII v Prekmurju - Kamenci

V petek, 8. aprila 2011 je bila ob 11.45 svečana otvoritev Romskega kulturno-informacijskega centra ROKIC: »DROM« Kamenci, v katerem se bo odvijali tudi program Romskega izobraževalnega inkubatorja v Prekmurju.

 

Romski izobraževalni inkubator v romskem naselju Hudeje 

V romske naselju Hudeje, občina Trebnje je bil v sklopu praznovanj ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprila 2011 svečano predan v uporabo Romski izobraževalni inkubator. Prireditve so se poleg številnih prebivalcev naselja udeležili tudi župan občine Trebnje, predstavniki krajevne skupnosti, ravnateljica Vrtca Trebnje ter ravnatelj Osnovne šole.
 

 

Usposabljanje "O pomenu znanja in izobrazbe"  

V Trebnjem se je 4. 3. 2011 odvilo 8-urno usposabljanje "O pomenu znanja in izobrazbe", ki ga je za projektne partnerje (vrtce) v sklopu načrtovanih aktivnosti organiziral Pedagoški inštitut. Udeležencem so bila predstavljena najnovejša znanstvena spoznanja o vplivih kakovostne predšolske vzgoje na posameznikov razvoj in razvoj družbe.
Vzporedno s tem usposabljanjem je potekalo tudi usposabljanje za izvajalce učne pomoči, v okviru katerega so se udeleženci seznanili s strategijami uspešnega učenja. 

Ustvarjalne delavnice med zimskimi počitnicami 

V Romskem izobraževalnem inkubatorju Prekmurje (Vanča vas – Borejci) so se med zimskimi počitnicami odvijale različne ustvarjalne delavnice za otroke.  

Na eni izmed delavnic imenovani  »Pravljično popoldne«, so otroci dan preživeli ob branju pravljice Deklica z vžigalicami (H. C. Andersen). Otroci so pravljico ponazorili z risbami, sledile pa so še druge aktivnosti, kot na primer: pisanje dobrih želja deklici iz pravljice in ustvarjanje plakata z dobrimi željami. Na koncu so svoje stvaritve speli v malo zloženko.
Druženje so zaključili z družabnimi igrami. 

Utrinki iz uvodne predstavitve projekta

 

V torek, 15. februarja 2011, je ob 11. uri v veliki dvorani Ministrstva za šolstvo in šport potekala uvodna predstavitev ESS projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti. Na predstavitvi so bili prisotni tudi minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič, poslanka Državnega zbora mag. Majda Potrata, direktor Urada Vlade RS za narodnosti mag. Stanko Baluh ter direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja doc. dr. Sonja Novak Lukanovič.   

Obšolski program "Nogometna šola" 


Program nogometne šole je oblika obšolske dejavnosti v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romskega naroda. Strokovno vodstvo programa je zaupano uposobljenim trenerjem nogometnega kluba NK Roma iz Vanča vasi. Obšolski program "Nogometna šola" je del aktivnosti, ki se izvajajo v okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja Prekmurje.
Ekipa nogometne šole se je 15. januarja 2011 udeležila mednarodnega nogometnega turnirja v Fehringu v Avstriji. Na turnirju se je pomerilo 8 ekip otrok starih od 8-10 let. NK Roma je bil v skupini A skupaj z Breitenfeldom, Jenersdorfom in ekipo Deutsch Goritz/Straden. Tokrat je NK Roma  osvojili 1. mesto in s tem velik pokal za zmagovalca. Poleg tega je Aleksandro Baranja dobil pokal za najboljšega vratarja turnirja.
16. januarja se je nogometna šola ponovno udeležila nogometnega turnirja v Fehringu v Avstriji, tokrat z ekipo U-12. Ekipa NK Roma je zasedla 5. mesto, igralec Grebenar Danijel pa je prejel pokal za najboljšega strelca turnirja.